DENEYİMLERİM 6

ÖNSÖZ

Dostlarımızın yakından bildikleri gibi, hayat yoldaşım Dr. Üzeyir Garih'in sayısız hasleti ve meziyeti vardı. İnsan ilişkilerine çok önem verirdi. Sosyal niteliklerine bakmadan herkese karşı saygılı davranırdı.

İş hayatında yaşadığı güçleri ve başarı yolunda çözüm üretme yollarını yazıya dökerek büyük bir arşiv oluşturdu. Zamanla bu notları tasnif etti ve deneyimlerim başlıklı ilk kitabı 1989 yılında yayınladı. Bu eserin gördüğü büyük ilgiden aldığı cesaret ve teşvikle, diğer deneyimlerim kitaplarından dördünü arka arkaya yayınladı ve bir kütüphane oluşturdu. Bu eserleri kaleme alması, paylaşmaya olan inancının neticesidir.

İkinci kitabın önsözünde, Eflatun'dan bir alıntı okuyoruz.

"İnsanlar bu dünyadan göçerlerken her şeylerini burada bırakmakla mükelleftirler, Çoğunu bırakıyorlar da. Ancak beraber götürdükleri, çoğu kez bilgi ve kültürleri oluyor." diyor Eflatun.

Ve Garih şöyle devam ediyor;

"Ben de Eflatun'un bu sözüne uyarak, karınca kararınca bilgi dağarcığımı "Alarko İstikbal Kulübü" mensubu arkadaşlarıma ve yararlanmak isteyebilecek tüm gençlere ve siz dostlarıma aktarmayı düşündüm."

Elinize geçmiş olan bu kitabın muhteviyatını, 2001 yılı yaz ayları içinde kendisi hazırladı. Yayınlanmak üzere basımevine gönderdi. Ancak, ömrü buna vefa etmedi. 25 Ağustos 2001 Cumartesi günü aramızdan ayrıldı.

Aradan beş hafta geçti. Her gün birlikte olamamayı algılamak ve bunu kabullenmek için daha uzun zamanın geçmesi gerekiyor.

Sıfırdan başlayıp, hayat boyu süren bu çaba neticesinde bir yerlere gelebilmiş bu cömert insan, başarısını toplumla paylaşabilmek için bu kitapları bizlere armağan bıraktı. Bu eserler halen ülkemizin birçok üniversitesinde ders kitabı olarak okutuluyor ve girişimci gençlerimize rehber oluyor.

Ülkemizin toplumsal ve ekonomik sorunlarına çözüm üretmeye yolunda genç nesillere rehber oldu. Kurucusu olduğu şirketteki günlük işlerini, yetiştirdiğimiz genç profesyonellere devrederken, tükenmez enerjisini konferanslarda, televizyon programlarında ve üniversite kürsülerinde topluma aktarmayı kutsal bir görev bildi. Türkiye'nin en büyük tehlikesini eğitimdeki düşük seviyede gördü ve fırsat buldukça bizleri bu yolda ikaz etti.

Hayat yoldaşım Üzeyir, merak eden, araştıran, öğrenen ve öğreten bir büyük mütefekkir, düşüncelerini cesaretle ifade eden bir insandı.

Bu dünyadaki ömrünün, er veya geç bir gün noktalacağının idrakinde idi. İnsanlar doğar, yaşar ve ölürler, bazı nadir insanlar, öldükten sonra yaşamaya devam ederler. Üzeyir, yarattığı eserlerinde, kitaplarında ve Alarko'da yaşamaya devam edecektir.

Aramızdan ayrılmış olmakla beraber, yaşamaya devam eden İnsanlar hakkında Bernard Shaw'ın sözleri, düşüncelerimi özetliyor:

"Yetmiş yıllık ömrü yararlıkla, doğrulukla sevecenlikle, iyi niyetle geçmiş ve bu yıllar boyunca onurunu hiç yitirmemiş bir ruhun, canlılığını hiç yitirmemiş bir beynin yaşamıysa, bunlar yetmelidir insana; çünkü bunlardır sonsuz ve ölümsüz olan ve böyle yaşamış birinin on yılı başkalarının otuz yılına değerdir.

Yanlız iş dünyamız değil, bütün Türk milleti ve insanlık müstesna bir lider bir büyük insanı kaybetti.

O'nu bundan sonra da yaşatmaya, bıraktığı eserlerden faydalanmaya devam edeceğiz.

Bayrağı dik tutacağız.

İshak Alaton