Radikal, 29.08.200

Garih'e son görev

Üzeyir Garih, yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen üç ayrı törenle toprağa verildi

29/08/2001 (70 defa okundu)

RADİKAL - İSTANBUL - Eyüp Sultan Mezarlığı'nda uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitiren işadamı Üzeyir Garih, dün yapılan törenlerle toprağa verildi. Garih için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Kampüsü'nde, Neve Şalom Sinagogu'nda ve Arnavutköy Musevi Mezarlığı'nda yapılan törenlere, işadamlarından, siyasetçilerden ve sanat dünyasından yoğun katılım oldu.

İlk buluşma İTÜ'de
İlk tören İTÜ'de yapıldı. Saat 10.20'de Garih'in Türk bayrağına sarılı cenazesinin
İTÜ Makine Fakültesi'ne getirilmesiyle başlayan tören, Garih'in okul arkadaşları,
İTÜ Rektörü Gülsün Sağlamer ve İshak Alaton'un konuşmalarıyla devam etti. Sağlamer, Garih'i 'örnek mühendis ve işadamı' olarak tanımlayarak, üniversiteyle
ilişkilerini yoğun tuttuğunu, eğitim kurumlarına ilgi duyduğunu, uzlaşmacı yaklaşımıyla sorunlara çözüm bulmayı bildiğini söyledi.
Garih'in sınıf arkadaşı ve İTÜ Makine Fakültesi'nden emekli Hasan Fehmi Yazıcı, sınıfın en çalışkan öğrencisi olduğunu belirtirken, İTÜ Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hulusi Damgacıoğlu da Garih'e, 'sevgili kardeş, aziz dost' diye hitap etti.

Yarım asırlık dostluk
Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Garih'in uzun yıllardır arkadaşı olan İshak Alaton ise yaptığı konuşmada, "Yarım asır süren, kardeşten yakın birlikteliğimizi heyecanlı bir macera olarak yaşadık. Hayatım boyunca bana büyük mutluluk veren bu muhteşem yolculuk, sevgili yoldaşım için şimdi noktalandı. Yüce Tanrı öyle istedi deyip teselli bulalım ve gerçeği kabul edelim" dedi. Alaton, varlıklı olmak yerine, güvenilir ve saygın olmayı tercih ettiklerini, sonuçta 6 bin kişilik bir aile olduklarını belirterek, "Üzeyir Garih, ömrünün er ya da geç bir gün noktalanacağının idrakindeydi. Bazı insanlar yaşamadan ölür, bazıları ise öldükten sonra yaşamları devam eder. Garih ikinci gruba iyi bir örnektir. Üzeyir, yarattığı eserlerinde, kitaplarında ve Alarko'da yaşamaya devam edecek" diye konuştu.

'İki dini de bilirdi'
Garih'in Kuran ve Tevrat'tan birçok ayeti ezbere bildiğini ifade eden Alaton, Garih'in tanıdığı binlerce insan içinde mükemmele en yakın, müstesna bir insan olduğunu belirtti. Alaton konuşmasının sonunda, "Onu bundan sonra da yaşatmaya, bıraktığı eserlerden faydalanmaya devam edeceğiz. Bayrağı dik tutacağız. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.
İTÜ'deki törenin ardından Garih'in cenazesi katafalka konularak Neve Şalom Sinagogu'na götürüldü. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Neve Şalom'daki törene Anadolu Ajansı (AA) ve TRT dışında basın alınmadı. Fotoğraf makinesi ve kameraların sokulmaması şartıyla isteyen basın mensuplarının içeriye girmesine izin verildi.

Ve son dualar
Neve Şalom'daki tören, Garih ailesinin yerlerini almasıyla saat 13.00'te başladı. Kısa bir duadan sonra Garih'in ortağı İshak Alaton İTÜ'deki törende yaptığı konuşmayı burada da tekrarladı. Konuşmanın ardından Türkiye Hahambaşısı Rav David Asseo nezaretinde, Hahambaşıvekili Rav İzak Haleva'nın katılımıyla, Hazan (müezzine eşdeğer) David Sivi cenaze duası okudu. Dua boyunca naaş dışarıda cenaze arabasında bekletildi.
45 dakika süren törenin ardından cenaze Arnavutköy Musevi Mezarlığı'na götürüldü. Üzeyir Garih'in Arnavutköy Musevi Mezarlığı'nda toprağa verilmesine de çok sayıda kişi katıldı. Defin işlemi sırasında gazeteciler mezarlığa alınmadı.

NOTLAR...
Yanlış anons heyecanı

·  Üzeyir Garih için İTÜ'de düzenlenen ilk tören 'yanlış anons'la başladı. Bir İTÜ öğretim üyesinin "Değerli işadamı İshak Alaton'u kaybetmiş bulunuyoruz" şeklindeki yanlış anonsu, törenin yapıldığı makine fakültesi girişinde, uğultu, tepki, şaşkınlık ve heyecana neden oldu. 'Yanlış anons' İTÜ Rektörü Gülsün Sağlamer'in devreye girmesiyle düzeltildi ancak yaptığı yanlışlığın etkisiyle öğretim üyesi kısa süreli baygınlık geçirdi.

·  İTÜ'de yapılan tören için seçilen makine fakültesinin girişinin darlığı, yoğun katılım nedeniyle zaman zaman izdiham yaşanmasına neden oldu.

·  İshak Alaton, konuşması sırasında gazetecilerden törene katılanların yüzünü göremediğini belirtip, eğilmelerini istedi. Basın mensupları bu isteği yerine getirdi.
Gözyaşlarını tutamadılar

·  Alaton'un törende yaptığı konuşma sırasında erkekler de kadınlar da gözyaşını tutamadı. Bunun yanı sıra Garih'in cenazesinin kaldırılması sırasında kızı Dalya, ortağı Alaton, Rektör Sağlamer ve bazı holding çalışanları gözyaşı döktü.

·  İTÜ'deki törenin sonunda Reuters Ajansı'nın kameramanının tripotu güvenlik görevlisi bir polisin başına düştü. Sendeleyen polis memuru başından yaralandı.
Yoğun güvenlik önlemi

·  Neve Şalom'da yapılan tören için de İTÜ'deki gibi yoğun güvenlik önlemi
alındı. Sayıları 500'ü bulan güvenlik görevlileri sokak başlarında, herkesi ararken, yoğunluk nedeniyle Neve Şalom'un bulunduğu sokak trafiğe kapatıldı. Polisle gazeteciler yer yer tartışma çıktı.
Sinagogda harem-selamlık

·  Neve Şalom'a gelenler gruplar halinde içeri alındı. Kadınlar için üst kat ayrılırken, erkekler alt katta yerlerini aldı. Alt kattaki salonda, aile, diplomatik ve dini temsilciler, devlet protokolü, holding çalışanları, cemaat üyeleri, basın ve sivil toplum kuruluşları için ayrı ayrı bölümler oluşturuldu. Kalabalık nedeniyle alt katta bulunan sandalyeler de kaldırıldı.
Törene gelenler, açılan defterlere isimlerini yazdı. Başını örtmek isteyen kadınlara siyah eşarp dağıtıldı.

·  Kalabalık nedeniyle sıcaklığın had safhaya çıktığı sinagogda, Garih ailesi
için vantilatör getirildi. Dışarıda iki ambulans bekletilirken, sinagog içinde de doktor ve hemşireler hazır bulundu.
Basının yoğun ilgisi

·  Cenaze törenlerini sayıları 100'ü bulan basın mensubu takip etti. Televizyonlar, canlı olarak izleyicilere aktardı.

·  Dua sırasında eşi Lili Garih ile oğlu İzzet Garih ve gelini Roksi Garih'in üzgün, ortağı İshak Alaton'un da yorgun ve bitkin olduğu görüldü. Tören boyunca, Lili Garih, İshak Alaton, ablası Lucienne
İlkbahar, İzzet ve eşi Roksi Garih yan yana oturdu. Ailenin diğer fertleri, torunlar ise arka koltukta töreni izledi.

 

Kimler vardı?
Aileden: Üzeyir Garih'in eşi Lili Garih, oğlu İzzet Garih, gelini Roksi,kızı Dalya, damadı Doran Herzikowitz, ablası Lucienne İlkbahar, torunları Niv ve Tal Herzikowitz ve ortağı İshak Alaton, Leyla Alaton.
Siyaset çevresi: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Berna Yılmaz, Devlet bakanları Faruk Bal, Recep Önal, Nejat Arseven, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, milletveki Abdülkadir Aksu, Ediz Hun, Ayseli Göksoy, DYP Genel Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Erdal İnönü, Semra Özal. Necdet Menzir.
Mülki erkân: Emniyet Genel Müdürü Kemal Önal, İstanbul Valisi Erol Çakır,
İstanbul Emniyet Müdürvekili Hasan Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül.
Yabancılar: Filipinler Ankara Büyükelçisi Ofelia Castano.
TSK: 1. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Nejat Müldür.
Cemaatler: Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob.
Gazeteci-yazarlar: Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yılmaz, Milliyet Gazetesi Başyazarı Güneri Civaoğlu, Can Ataklı, Ayşe Önal, Sami Kohen, Eşber Yağmurdereli.
İş dünyası: Doğan Medya Grup Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Sakıp Sabancı, Dilek Sabancı, Mustafa Koç, Ali Koç, Turgut Yılmaz, İMKB Başkanı Osman Birsen, Cefi Kamhi, Bülent Eczacıbaşı, eşi Oya Eczacıbaşı,
Şakir Eczacıbaşı, Şarık Tara, Vitali Hakko, Cem Hakko, Mustafa Bayraktar, Faruk Süren,
İlhan Kesici, İzzettin Doğan, Halit Narin, Güven Sazak, Cevher Özden, Saffet Ulusoy, Cem Duna, Kemal Şahin, Can Kıraç, İnan Kıraç, Suna Kıraç.
Sivil Toplum Kuruluşları: Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi.
Eğitim: İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, İTÜ Rektörü Gülsün Sağlamer, Orhan Kural ve çok sayıda öğretim üyesi.
Sanat: Harika Avcı, Bedri Baykam, Erol Evgin.